Explore Croatia and the rest of the world

“Not all those who wander are lost.”

Bled i Bohinj

explore-bled&bohinj

Dok sam odrastala uvijek sam slušala o tome kako su Bled i Bohinj prekrasni, ali nekako uvijek su bili tako blizu, a tako daleko sve dok jednom nisam spontano kupila ponudu za smještaj za 5 osoba i odlučila povesti svoje drage cure na vikend i kratki bijeg od svega..moram priznati da je to bio pun pogodak.

Put Bleda i Bohinja zaputile smo se u petak poslijepodne nakon posla, uz nekoliko kratkih stanki trebalo nam je oko 3h da iz Rijeke stignemo do Bleda, može to i puno brže ali ne kada imate u autu 5 žena 🙂

Najprije stižemo do Bleda, taman za vrijeme zlatnog sata kada je svjetlo najljepše i Bledsko jezero je izgledalo apsolutno prekrasno okupano suncem i toplim bojama. Kratko smo se zaustavile da okinemo koju fotki i protegnemo noge prije nego nastavimo dalje za Bohinj, plan nam je bio da na povratku detaljnije obiđemo Bled.

Bled_SloveniaNakon kratke šetnje i nekoliko fotografija nastavili smo dalje prema Bohinju i za oko pola sata bili smo u našem apartmanu. Moram priznati da su se naši domaćini činili pomalo čudnima, ali stan je bio čist i ugodan , a u zraku se osjetio miris sela 🙂  Ostavile smo naše stvari, brzo pojeli nešto i istrčale van da istražimo okolicu , kao uzbuđena djeca koja jedva čekaju da izađu i igraju se 🙂

BohinjBohinj_lake

Moram priznati da imam neku posebnu povezanost s planinama, tako da ovo je bilo pravo mjesto za mene, bilo mi je dovoljno sjediti uz jezero, uživati u pogledu i puniti baterije. Kasno proljeće ili rano ljeto su idealni za posjetu jer vrijeme je tada već dovoljno toplo, a još uvijek nije prevelika gužva pa možete uživati u prirodi i miru.

Meni se osobno Bohinj puno više svidio od Bleda, daleko od toga da je Bled prekrasan ali nekako Bohinj mi više ima dušu i puno manje je iskomercijaliziran od Bleda.


IMG_1986

Subotu ujutro probudilo nas je kukurikanje pijetla i nakon što smo popile kavu na terasi s pogledom na planine zaputile smo se u razgledavanje Bohinja. Te subote na jezeru se održavalo natjecanje u kajakingu pa je područje oko jezera vrvilo od ljudi, sadržaja i različitih aktivnosti te je svatko mogao pronaći nešto za sebe, od kajakarenja, praglajdinga, plivanja..mi smo odlučile meditirati uz jezero i uživati u suncu a neki od nas su se čak odvažili zaplivati iako je voda bila prilično hladna.

Dok smo se mi zabavljale uz jezero dobile smo kaznu za parkiranje jer nismo vidjele da trebamo platiti parking, pa ako smo išta naučile taj dan to je da se parking plaća svugdje uz jezero pa čak i dublje u šumi, stoga budite oprezni da ne napravite istu grešku kao i mi.

Nakon ručka i izležavanja uz jezero krenule smo do slapa Savice.Do samog podnožja i ulaza u park možete doći autom, ali da bi dosšli do slapa morati ćete se ipak malo pomučiti jer do slapa imate 20-tak minuta hoda uzbrdo po stepenicama..no ne brinite priroda i svjež zrak putem su divni tako da nećete niti primjetiti napor koji ulažete dok se penjete 🙂

Ulaznica u park je 2,5 eura po osobi

Nakon obilaska slapa Savica popile smo pivo u lokalnom baru u Bohinju, a nakon toga otišle u apartman na večeru i druženje u apartmanu. Razmišljale smo o tome da negdje izađemo,ali Bohinj je dosta mrtav u večernjim satima tako da nismo baš imale gdje izaći. Također imajte na umu da se trgovine zatvaraju nakon 18h, pa ako trebate obaviti shopping to morate odraditi ranije.

BledIMG_2332

Uz neizmjernu prirodnu ljepotu, Bled se, zajedno sa svojom okolicom, ubraja među najljepša alpska odmarališta, poznata po blagoj, ljekovitoj klimi i termalnoj jezerskoj vodi. Ljepota planina koje se odražava na jezero, sunce, vedrina i svjež zrak izazivaju ugodnu posjetiteljima tijekom cijele godine, jamčeći idealan odmor ili aktivan odmor. Bled privlači poslovne ljude, umjetnike, sportaše, istraživače, sportske entuzijaste, stare i mlade, iz svih krajeva svijeta, očaravajući ih tako da se uvijek iznova vraćaju.

Nedjelja je bila naš zadnji dan i odlučile smo ga provesti na Bledu. Nakon što smo se spakirale otišle smo ravno na Bled jer smo htjele imati dovoljno vremena da sve vidimo prije povratka kući. Prvo što sam  primijetila kada smo došli na Bled je da nije lako pronaći parkiralište u centru i da uvijek plaćate parkiranje za cijeli dan. Obično je to oko 5,00 eura, što je stvarno jeftino ako ostanete cijeli dan, ali ako ostanete samo sat ili dva, to je prilično skupo. Druga stvar koju sam primijetila je da je boja jezera prekrasna ujutro.

Bled_lake I treća stvar koju sam primjetila je da osoblje u barovima i restoranima nije baš najljubaznije na svijetu ali to smo zanemarile i nismo dozvolile da nam tuđa negativna energija pokvari ovako lijepi dan..popile smo kavu i zaputile se na na vožnju barkom do popularnog malog otoka na jezeru. Povratna vožnja je 15 eura/osobi ali kako nas je bilo 5 malo smo se cijenkale pa smo spustile na 12 eura 🙂

Vožnja barkom je fora ali otok sam po sebi me nije nešto oduševio, zapravo je puno zanimljiviji kad ga gledate s kopna nego kad ste na njemu.

Htjele smo ručati na otočiću ali jedini bar koji smo našle da je otvoren nije posluživao hranu pa smo se nakon kratke šetnje vratile natrag na kopno.


IMG_2350

Na obali smo pronašli restoran s najljepšim pogledom na jezero i dvorac..cijene su malo precijenjene, a i vodu iz slavine morate platiti. Hrana je dobra, pogled spektakularan, konobari kao što sam i prije rekla nisu baš prijateljski nastrojeni  ali sve u svemu dala bih mu neke prosječne ocjene

IMG_2392

Nakon ručka bilo je vrijeme da se zaputimo doma, na žalost ono što nismo obišle, a svakako nije nešto što treba preskočiti je kanjon Vintgar. Kanjon Vintgar je 1600m duga šetnica za koju su karakteristični drveni mostićiiznad rijeke  Radovne koja je puna brzaca i slapova koji u kanjonu Vintgar završavaju 16-metarskim slapom Šum.

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Explore Croatia and the rest of the world

Theme by Anders Norén