Explore Croatia and the rest of the world

“Not all those who wander are lost.”

Exploring Malta-part 2

U ovom nastavku pisati ću o Otoku Cominu, otoku GozuAzurnom Prozoru , Mdina-i & Rabat-u i  Marsaxlokk-u

OTOK COMINO

Smješten između Malte i otoka Gozo, ovaj mali otočić raj je za surfere, ronioce pa i partijanere.

Površine samo 3,5 četvornih kilometara, Comino je otok bez automobila i osim jednog hotela, gotovo je nenaseljen, rečeno nam je da samo 3 osobe tu žive zimi.

Glavna atrakcija otoka je Plava laguna. U ljetnim mjesecima, ovaj zaljev  prekrasne tirkizne boje i bijelog pijeskom vrlo je popularan kod izletnika, pa ćete tamo zateći poveću gužvu što i nije čudno s obzirom da je jedan od glavnih atrakcija Malte.

Do Plave lagune došle smo brodićem koji vozi od trajektnog pristaništa direktno u lagunu, karta je 15 eura u oba smjera i na povratku vas vode blizu nevjerojatnih stijena tako da ih možete vidjeti izbliza. Posljednji brod koji se vraća je u 18 sati, što je malo glupo, jer bi bilo odlično biti tamo u vrijeme zalaska. Na Comino možete doći i party brodom, imale smo ponudu party brob za 35 eura sa uključenim svim  pićima i onda ste tu ste i za  noćno kupanje ispod reflektora. Sad mi je malo žao što nismo ipak išle na tu noćnu varijantu jer plava laguna mora izgledati nevjerojatno noću pod svjetlima reflektora.

Ako dođete u Comino s taxi brodom kao i mi, predlažem vam da se prošetate okolo i nađete neku drugu plažu za kupanje, ne postoje bijele pješčane plaže kao u laguni, ali ćete imati mir i kristalno čisto more ili ako vam se neda šetati  za 5 eur možete uzeti taxi brod da vas odveze na drugu stranu otoka.

Imajte na umu da će vam izlet na Comino trajati cijeli dan pa nemojte ništa drugo planirati za taj dan 🙂

OTOK GOZO

Mit kaže da je otok Gozo legendarni Calypsov otok iz Homerove odiseje.

Mirno, mistično podmorje, barokne crkve i stare kamene kućice iscrtavaju krajolik otoka Gozo, a njegova spektakularna obala ima jedne od najboljih ronilačkih lokacija na Mediteranu.

Otok je upotpunjen i povijesnim znamenitostima, utvrdama i nevjerojatnim panoramama, kao i jednim od najbolje očuvanih prapovijesnih hramova arhipelaga, ijagantija.

Otok Gozo je najpoznatiji po Azurnom prozoru, kultnom prirodnom stjenovitom luku iznad mora u Dwejri. Može se vidjeti s obale ili s broda, ali hodanje preko njega više nije sigurno. Azurni prozor stoji vrlo blizu dviju drugih poznatih prirodnih znamenitosti – unutrašnjeg mora i zaljeva Dwejra. Zapanjujuća geografija nastala je prije više tisuća godina kada su se srušile dvije vapnenačke spilje.(updejt : 2017-e. Azurni prozor se urušio, tako da tu atrakciju na žalost više ne možete vidjeti osim na fotografijama)

Koliko je ova lokacija nevjerojatna pokazuje činjenica da je ovdje snimano mnoštvo velikih filmova kao što su: Clash of the Titans (1981), Count of Monte Cristo (2002), The Odyssey (1997) i HBO TV serija Igra prijestolja.

Nažalost nismo imale vremena detaljno istražiti otok Gozo jer samo putovanje na drugi kraj otoka autobusom pa onda još trajektom uzima jako puno vremena. S otoka smo krenuli oko 7 sati da bi u st.Julian stigli iza ponoći, pa ukoliko želite malo detaljnije istražiti otok koji stvarno nudi pregršt zanimljivosti možda je nabolje da isplanirate da na otoku prespavate barem jednu noć.

MDINA & RABAT

Povijest Mdine proteže se više od 4000 godina unatrag, a legenda kaže da je 60-ih g. p.k ovdje živio apostol sv.Pavao nakon što je doživo brodolom na obližnjim otocima.

Mdina je jedan od najljepših europskih primjera drevnog grada opasanog zidinama i izvanredan u svojoj mješavini srednjovjekovne i barokne arhitekture.

Poput obližnje Mdine i Rabat je odigrao važnu ulogu u prošlosti Malte i glavni je izvor kulturne baštine.

Ovo veliko provincijsko mjesto bilo je dio rimskog grada Melite, a pronađena su nalazišta i arheološki ostaci koji svjedoče o važnosti grada u rimsko doba.

Ovo je mjesto koje stvarno vrijedi posjetit, prepuno je zanimljivih detalja i sati vam samo lete dok tumarate uličicama i bilježite sve te zanimljive detalje. Ukoliko ogladnite ne morate brinuti jer ćete lako pronaći neki od odličnih restorana koji se tu nalaze, a ukoliko dođete autobusom poput nas pazite da vam poput nama ne pobjege zadnji autobus jer van sezone noćni autobusi ne voze 🙂

Marsaxlokk- ribarsko selo

IMG_7126

Ovo južno ribarsko mjesto je vjerojatno moje omiljeno mjesto na Malti. Iako zahvaljujući autobusima i nama koje smo natrpale previše stvari u jedan dan došle smo ovamo prekasno pa smo imale dovoljno vremena tek da malo razgledamo uokolo, pojedemo večeru u jednom od restorana pored mora, i zatim se vratimo, ali čak i u tako kratkom vremenu koje smo provele tamo ovo mjestašce mi se zavuklo pod kožu i svakako ga želim opet posjetiti ako me put ponovno odvede na Maltu. U Marsaxlokk-u se nalazi niz restorana uz more gdje možete pojesti odličnu svježu ribu i uživati u romantičnom ambijentu ovog malog ribarskog mjesta, a i što vam na kraju više od toga  i treba.

 

Postoji još toliko toga što bih mogla napisati o Malti ali onda bi to bio never ending post pa ću vam ponešto ostaviti i da sami otkrijete na svom putu na Maltu 🙂

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Explore Croatia and the rest of the world

Theme by Anders Norén