Explore Croatia and the rest of the world

“Not all those who wander are lost.”

Exploring Malta – part 1

Untitled_Panorama1Bila je sredina Rujna kada smo se nas dvije vječne lutalice zaputile na Maltu. Prijatelj koji tamo živi rekao nam je da je to idealno vrijeme za posjetu jer je još uvijek dovoljno toplo za kupanje a nije prevruće za razgledavanje kao u Srpnju i Kolovozu. Drago mi je da smo ga poslušale jer iskreno meni je i u Rujnu bilo užasno vruće tako da ne mogu niti zamisliti kako je sredinom ljeta.

Malta je otok na kojem vrlo malo pada kiša, ali zato je postotak vlage u zraku konstantno vrlo visok. Naivno smo ponijele nešto duge odjeće misleći kako će večeri biti prohladne kao kod nas, prevarile smo se 🙂wpid-imag2750.jpg

Sletjele smo oko 23h, a na aerodromu nas je dočekao prijatelj koji nas je odveo do svog stana koji je smješten u Pacevilleu (St.Julians), ovo je dio Malte gdje želite biti ako želite partijati svaki dan.

ST.JULIAN ( SAN GILJAN )

10645050_10204565070554968_6426391678489598778_n

Nalazi se na Malteškoj obali, sjeverno od Vallette i uglavnom je poznat po svom noćnom životu i turističkim sadržajima. Ovaj grad je središte novih i luksuznih hotela, mnoge različitih restorana i modernih noćnih klubova, uglavnom smještenih u području poznatom kao Paceville.

St. Julian’s je popularan kako među turistima tako i među lokalnim stanovništvom a posebno tijekom ljetnih mjeseci kada posjetitelji mogu iskoristiti lijepo vrijeme za šetnje uz more.

Prvu večer smo samo kratko prošetale a zatim krenule na zasluženi odmor jer već za sljedeći dan smo imale popunjen raspored.

Sljedeći dan smo odlučile provesti na plaži, imale  smo sreće da imamo nekoga tko nas može uputiti kamo da idemo, što vidjeti i kako tamo doći pa nismo morale baš previše razmišljati o tim detaljima 🙂

Naše prvo odredište bio je Golden Bay, jedna od poznatih pješčanih plaža na Malti, ali prije nego što smo se tamo zaputile morale smo kupiti autobusnu kartu. Najisplativije je kupiti tjednu kartu koja košta 6,5 eura i s tom kartom možete provesti cijeli dan u autobusu na svim rutama osim noćnih vožnji, i ona ne vrijedi za otok Gozo, tamo morate kupiti posebnu kartu.

Kao i svugdje i na Malti možete iznajmiti auto i na taj način ćete sigurno uštediti puno vremen jer vožnja autobusom gdje god krenuli traje oko 1h u jednom smjeru, ali prije nego se odlučite na rentanje auta imajte na umu da se na Malti vozi suprotnom stranom od naše..mi se nismo usudile 🙂

GOLDEN BAY

wpid-imag2759.jpg

Zlatna plaža je jedna od rijetkih pješčanih plaža na otoku (ostale su uglavnom sjenovite), te je zbog toga i vrlo popularna, no kako smo mi bile sredinom Rujna gužva nije bila prevelika. More je bilo iznenađujuće toplo, ali po mom mišljenju i ne baš previše čisto. Možda imam previsoke standarde ali s obzirom da sam navikla na naše kristalno čisto more ovo me nije baš oduševilo. Ukoliko planirate na ovu plažu imajte na umu da je pijesak užasno vruć i pa čak savjetujem da imate čarape ili tenisice kako bi prešli preko užarenog pijeska do plaže.

Na plaži se nalaze 2 bara i hotel i svi poslužuju hranu tako da se ne morate bojati da ćete ostati gladni.

Također imajte na umu da je sunce na Malti puno jače nego kod nas pa obavezno nanesite zaštitu za sunce prije izlaska ukoliko ne želite dan završiti s opeklinama.

Na povratku s plaže uočile smo znak upozerenja koji upozorava na otrovne meduze, a naknadno smo saznale da ih u moru oko Malte ima dosta..ne moram vam niti govoriti da sam u narednim odlascima u more bila totalno paranoična i trzala se svaki puta kada mi se učinilo da me nešto dotaknulo.

Valletta i Vittoriosa

Naš drugi dan na otoku provele smo razgledavajući Valletu i Vittarious-u, jedan od “Tri grada” i jedan od najstarijih gradova na otoku

VALLETTA –  glavni Grad MalteValletta_Malta.jpg

Valletta je nazvana po francuskom vitezu Jeanu Parisotu De La Valetteu koji je predvodio obranu Malte od osmanijske invazije 1565. godine.

Cijeli grad Valletta stavljen je na  UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, a svakako najspektakularnija građevina je katedrala sv.Ivana u kojoj se nalaze najveća dijela Caarvaggia.Izgrađena je 1572. godine, a bila je samostanska crkva Ivanovaca i vitezova.

Kako bi zaštitili grad vitezovi su izgradili mnoštvo bastiona, polubastiona, ravelina i zidina koje dosežu i do 100 metara visine

Velleta je prekrasan grad prepun zanimljivih povijesnih priča i vrlo teško mi je  odlučiti se dali je ljepši danju ili noću. Moja preporuka je da Valletu svakako obiđete i u večernjim satima i doživite ambijent grada šečući romantičnim ulicama ili se opustite u nekom od mnogih cool uličnih barova.

Gornji i Donji  Barrakka Vrtovi

Gorni vrtovi izgrađeni su na gornjoj etaži bastiona svetih Petra i Pavla odakle se pruža fantastičan pogled na luku, kompleks tri grada (Vittoriosa, Senglea i Cospicua) i otvoreno more.Dok se na donjoj etaži nalazi postrojenje topova.

Osim fantastičnog pogleda, u ovom  mirnom vrtu nalaze se mnoga stabla i šarenog cvijeće te mnoštvo maca  koje se odmaraju u hladovini 🙂

Vrtovi su izvorno služili za odmor talijanske jedinice viteškog reda, ali su otvoreni za javnost nakon završetka francuske okupacije Malte 1800. godine.

Osim Gornjih vrtova postoje i Donji vrtovi koje ovaj put na žalost nismo stigli posjetiti.

Katedrala Sv.Ivana

Katedrala Sv. Ivana dragocjeni je umjetnički i arhitektonski dragulj u Valletti. Pravo je umjetničko djelo, kombinacija složene arhitekture i pravog umjetničkog talenta. Katedrala sv. Ivana dovršena je 1577. godine, s prvotnom svrhom da bude konvencionalna crkva za vitezove sv. Ivana, a sami vitezovi uvelike su pridonijeli njenom obogaćivanju unajboljim umjetničkim djelima.
IMG_6629

VITTORIOSA ( BIRGU ) – jedan od tri grada

Birgu, ili  Cittá Vittoriosa je jedanod najstarijih gradova na otoku. Birguova pozicija u Velikoj luci bila je od velike važnosti i nekoliko vojnih vođa željelo je preuzeti grad pa su tako Feničani, Grci, Rimljani, Arapi, Normani i Aragonci oblikovali i razvili Birgu. Ipak, nitko nije učinio više za grad od vitezova sv. Ivana, koji su stigli na Maltu 1530. i učinili Birgu glavnim gradom Malte.

Ovih dana Vittoriosa je uglavnom prazna, turistima nije toliko zanimljiva a i lokalno stanovništvo koje ima mogućnosti uglavnom seli u druge djelove Malte. Dok smo šetali ulicama Vittoriose većinu vremena smo bili sami. Osobno smatram da je Vittoriosa vrlo zanimljiva, prepuna simpatičnih i fotogeničnih detalja pa preporučam da odvojite malo vremena i posjetite ovaj pomalo pusti grad.

To bi bilo sve u ovom dijelu o Malti, u drugom nastavku pisati ću o istraživanju otoka Comino, otoka Gozo, Azurnog prozora te ribarskog sela Marsaxlokk.

MALTA TIPS

  • voda je sigurna za piće, ali nije ukusna, predlažem da kupujete vodu za piće i pokušajte pronaći uvoznu, jer lokalni brandovi nude isti okus kao što je slavine
  • Na Malti voze lijevom stranom, pa ako niste iz mjesta gdje se vozi lijevom stranom, budite oprezni jer može biti vrlo zbunjujuće
  • Ne predlažem vam unajmljivanje automobila, nije se baš lako snaći po Malti a lokalci voze kao ludi 🙂
  • Autobusi su vrlo jeftini, tjedna karta košta 6,5 eura ali imajte na umu da karta za noćni autobus nije u toj cijeni
  • Autobusi su klimatizirani i mogu biti vrlo hladni, pa ponesite nešto čime ćete se moći zagrnuti
  • Imajte na umu da zadnji autobus nekada jednostavno ne dođe pa nemojte računati na njega
  • Malta je prilično sigurna i stopa kriminala je vrlo niska
  • Lokalno pivo i nije baš nešto ali imaju jako dobra vina 🙂

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Explore Croatia and the rest of the world

Theme by Anders Norén