Explore Croatia and the rest of the world

“Not all those who wander are lost.”

Hallstatt

Smješten između Halštatskog jezera i planine Dachstein, austrijsko najstarije i vjerojatno najfotografiranije selo, Hallstatt, pravi je biser regije Salzkammergut. Regija je to koja se proteže od grada Salzburga do planine Dachstein, kroz tri austrijske savezne države: Gornja Austrija, Štajerska i Salzburg. Ovo mjesto je toliko lijepo da je u Kini izgrađena replika ovog antičkog sela nastalog u blizini rudnika soli, resursa koje stanovnici ove regije stoljećima eksploatiraju i po kojem cijelo područje nosi ime. Hallstatt i njegova okolica proglašeni su zaštićenom baštinom od strane UNESCO-a 1997. godine, zahvaljujući iznimno bogatom povijesnom i kulturnom nasljeđu, koje savršeno upotpunjuju prirodne ljepote. Hallstatt je mjestašce sa samo 800 stanovnika, a godišnje ga posjeti milion turista.

Upravo zbog njegove fotogeničnosti već duže mi je bio na listi za posjetit i iako je zapravo vrlo blizu ipak nije bilo mjesto na koje sam željela ići na jednodnevni izlet. Postoji mnogo jednodnevnih tura koje razne agencije nude, i dok će prosječnom turistu one biti odlična varijata da vrlo jeftino posjeti ovo prekrasno mjestašce meni kao strastvenom fotografu to nije bila opcija jer se na ovakvim lokacijama ne volim ograničavati vremenom, pa smo tako konačno ovo ljeto godišnji odmor odlučili provesti u prekrasnoj austrijskoj regiji Salzkammergutu.

U Austriji smo proveli 4 dana i u ta 4 dana 2 puta bili u posjeti Hallstattu i to iz razloga jer je u najavi bila loša vremenska prognoza, pa smo prvi dana odmah išli obići Hallstatt za slučaj da ostale dane bude kiša da barem nešto iskoristimo. Kada smo došli već je bilo dosta kasno i loše svjetlo jer sunce tamo vrlo brzo zađe, pa ako ikako možete planirajte da Hallstatt posjetite u jutarnjim satima. Na sreću vremenska prognoza je bila totalno u krivu, pa osim jedne večeri kada je padala kiša ostale dane nas je poslužilo dobro vrijeme, pa smo i zadnji dan prije povratka opet otišli u obilazak Hallstatta, a kako smo bili smješteni relativno blizu mogli smo si to priuštiti.

Kad smo već kod smještaj, smještaj u samom Hallstattu je dosta skup i nema ga baš puno tako da je moj savjet da smještaj pronađete u okolici gdje su cijene nešto niže, ali i dalje cijela regija ima poprilično visoke cijene smještaja koji se bez obzira na to vrlo brzo popunjava, pa nemojte čekati zadnji čas. Mi smo bili smješteni u mjestu Bad Goisern koje se nalazi na 15-tak minuta vožnje do Hallstatt-a i isto tako i do ostalih jezera. Usprkos tome što je u Hallstatt-u konstatno velika gužva, većina turista dolazi autobusima, pa se na parkingu u centru uglavnom nađe mjesto za parkirati, nije bas jeftino, ali ako se nećete zadržati cijeli dan je podnošljivo.

Ako se mene pita Hallstatt je uistinu opravdao to što nosi titulu najljepšeg sela na svijetu i iako smo mi bili po ljeti vjerujem da je jednako prekrasan i fotogeničan u svako godišnje doba. Samo mjesto je vrlo maleno, možete ga preći cijelog u manje od sat vremena, ali ne i ako zastajete da okom kamere zabilježite svaki simpatičan detalj na koji naiđete, a detalja ima toliko da sam mogla bez problema provesti cijeli dan škljocajući. Cijelo mjesto je osmišljeno i uređeno do najsitnijeg detalja i jedino što stvarno mogu reći jest svaka čast.

Usprkos tome što smo u Hallstattu bili u dva navrata i dalje nismo stigli sve obići, za neki drugi put ostaje nam za obići ledenu špilju, rudnik soli i vidikovac 5 prstiju za koji mi je užasno žao da nismo stigli, ali cijela regija nudi pregršt zanimljivosti da u 4 dana nismo uspjeli sve ugurati.

Next Post

Previous Post

© 2024 Explore Croatia and the rest of the world

Theme by Anders Norén