Explore Croatia and the rest of the world

“Not all those who wander are lost.”

Istarski slapovi

Ljepote Istre su već nadaleko poznate i Istra privlači mnoštvo turista kako domaćih tako i stranih koji je iznova posjećuju svake godine. Malo manje je poznato da Istra ima 30-tak slapova, što manjih što većih, a većina njih u ljetnim mjesecima presuši i potpuno nestane, ali zato oni koji se u proljeće ili jesen upute u istraživanje istarskih slapova imaju priliku otkriti njene prave ljepote.

U ovom blogu osvrnut ću se na nekolicinu koje sam posjetila u zadnje vrijeme, a nadam se da će uskoro doći red i na ostale.

Zarečki krov

Zarečki krov je prostrana pećina koja podsjeća na krov iznad koje rječica Pazinčica u svom toku stvara desetak metara visok vodopad i jezero skoro deset metara dubine. Jedna je od najzanimljivijih prirodnih atrakcija doline Pazinčice. Nalazi se 3 km od Pazina prema Cerovlju.

Priča se da postoji mogućnost da će se Zarečki krov urušiti, pa tko još nije bio neka požuri u obilazak dok ova atrakcija još uvijek postoji.

sopot

Slap Sopot, omiljeno izletište brojnih domaćih i stranih gostiju, nalazi se u selu Floričići, i vrlo blizu samog slapa može se stići autom, ali većina ljudi željnih prirode, lijepih vidikovaca i krajolika, odlučuje do njega doći pješačkom stazom Sv. Šimuna. Slap se slijeva u jezero koje očarava prekrasnom plavo-zelenom bojom, a kako bi bili sigurni da ćete zateći dovoljno vode najbolje ga je posjetiti u proljeće ili jesen.

slap butori

SLAP (PONOR) BUTORI – nalazi se na Bujštini, pored mjesta Marušići, na cesti Buje – Šterna. U ponor utječe rječica Arđila čija voda prvo čini slap, potom jezero, a zatim se voda gubi pod zemljom. Do sada je podzemni hodnik ispitan u dužini od 500 m te u dubini od 230 m. Ljeti uglavnom presuši pa ga je nabolje posjetit u proljeće ili jesen.

KOTLI

Kotli su nekada bili gospodarski najjače selo na Humštini s nadaleko poznatim mlinarima i krojačima. Tamošnji mlin još uvijek odolijeva vremenu. Danas su Kotli zaštićena ruralna sredina sa sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima. Kroz selo protječe rijeka Mirna, padajući u slapovima preko stijena, dubeći u kamenu kotlaste udubine po kojima je selo dobilo ime. Kotli su poznata turistička atrakcija i tamo ćete uvijek zateći mnoštvo ljudi, a tome je tako jednim djelom i što do slapa nije potrebno pješačiti već vrlo blizu može doći autom

SENTONINA STAZA

Staza labinske božice Sentone, zaštitnice putnika, koja će vas provesti od srednjovjekovnoga Labina do prekrasne morske obale u Rapcu. Sentona će vam uz svjež miris lovora i primorskoga bora otkriti najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine. Božica vas vraća u djetinjstvo i zaboravljene krajolike iz mašte. Vilinski gajevi ispresijecani su potočićima i brzacima preko kojih vodi sedam mostića, a preko vijugavih sedrenih barijera prelijevaju se slapovi potoka Pećina. Na samo par minuta od staze, na nekadašnjem starom putu koji je povezivao Labin i Rabac, nalaze se ostaci romaničke crkvice sv. Hadrijana (12./13. st.). Izvorske vode nekada su pokretale stari mlin čiji se ostaci nalaze pokraj najvećega slapa koji se izlijeva u tirkizno jezero u potočnoj dolini u zaljevu Maslinica. Duljina staze je 3.7 km u jednom smjeru i možete krenuti ili od strane Labina ili od strane Rapca ali ako ste u malo lošijoj formi, a želite vidjeti slap koji se nalazi u podnožju staze predlažem da do samog slapa dođete od strane Rapca.

Next Post

Previous Post

© 2022 Explore Croatia and the rest of the world

Theme by Anders Norén